Calculăm Sau Nu Rația Zilnică




CALCULĂM SAU NU RAȚIA ZILNICĂ




În condiții de sănătate, calcularea rației alimentare zilnice nu este necesară.
Prin datele minime pe care le-am prezentat asupra fenomenului de nutriție la copii,
atragem atenția asupra respectării unei ”medii” de folosire cantitativă și calitativă
a diverselor alimente.
Valoarea cantitativă a rației alimentare este în primul rînd în raport cu vîrsta copilului.
De aceea în capitolul VI vom reveni asupra acestui aspect.
Pentru realizarea echilibrului între factorii nutritivi este necesară folosirea în meniul zilnic
a unor produse alimentare aparținînd cît mai multor grupe de alimente, clasificate
după valoarea lor nutritivă.
Alimentele din aceeași grupă se pot subtitui reciproc.
Chiar dacă zilnic fiecare din aceste alimente nu poate intra în hrana copilului,  este
suficient ca în asamblu să se țină seama de valorile medii.
Organismul are posibilități biologice de a-și regla nevoile menționate.
Organismul are posibilități biologice de a-și regla nevoie de hrană.
Mama trebuie numai să respecte un minim de reguli alimentare, să renunțe eventual
la obiceiuri incorecte, cum ar fi folosirea în exces a dulciorilor la copii sau excesul de sare
în alimentația adulților.
Nu trebuie neglijat ce se întîmplă cu alimentele în procesul de prelucrare, respectiv de gătire,
a alimentelor.
Dată fiind importanța deosebită pe care o are în alimentația copiilor am rezervat un capitol
special modului în care mama trebuie să-i gătească copilului.
Cercetări ștințifice noi în domeniul alimentației insistă din ce în ce mai mult asupra importanței
ritmului alimentației pentru realizarea echilibrului nutritiv.
Aceeași cantitate de alimente, respectiv rația alimentară zilnic, este mai bine folosită de organism
dacă este repartizată pentru mai multe mese.
Cantitățile mici de alimente aduse ritmic și la ore regulate sunt folosite integral pentru necesitățile
metabolice : principiile nutritive nu se pierd și nici nu se stochează.
Pentru copii acest lucru este însă mai important avînd în vedere consumul mai mare de
energie și într-un ritm crescut, aportul de substanțe nutritive trebuie făcut în ritmul acestui consum.

Repartiția rației alimentare pe mese se face în raport cu vîrsta și activitatea :
- sugarul se alimentează din 3 în 3 ore, prin 5-7 mese pe zi, prectic toate de aceeași
valoare nutritivă,
- copilul mic ( 1-3 ani ) trebuie să primească 4-5 mese pe zi, trei mese principale
și una sau două gustări,
- copilul mare, școlarul și adolescentul primesc 3-4 mese pe zi, trei principale și o gustare.
Pentru toți acești copii se consideră în medie, 20-25% din rația alimentară pentru masa de
dimineață 40-45% pentru masa de prînz, 10% pentru gustare, 25-30% pentru masa de seară.
Respectarea orelor de masă este necesară la copii și pentru crearea unor obiceiuri alimentare corecte.
Pentru realizarea alimentației raționale trebuie evitate următoarele greșeli :
- dezechilibrul alimentar ( folosirea unor alimente necorăspunzătoare vîrstei, activității și
stării generale a copilului ),
- excesul alimentar total ( rație alimentară depășind nevoile nutritive, pentru că se formează
obiceiuri alimentare incorecte (,
- insuficiența aportului alimentar total ( rația alimentară sub nevoile nutritive ale copilului ),
- dezordinea în orarul de alimentație ( mese neregulate, cantități mari de alimente ingerate la 1-2 mese pe zi ).
Dacă în alimentația naturală numărul și intervalul dintre mese pot fi ușor variabile în raport
cu dorința copilului, în alimentația artificială acest lucru este absolut interzis.
Mesele trebuie date la ore regulate știind că efortul digestiv este mai mare decît pentru
laptele de mamă.
Nerespectarea ritmului alimentației poate produce tulburări digestive.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.