Tincturile Tratamente Naturiste





TINCTURILE




Sînt soluții extractive alcoolice, hidro-alcoolice sau etero-alcoolice
obținute din produse vegetale sau animale.
Denumirea de tinctură vine de la cuvîntul ,,tingere'' = a colora și este
cunoscută din evul mediu, după descoperirea alcoolului.
Tincturile au fost introduse în terapeutică de către Paracelsus.
Acest cercetător socotea că tincturile conțin ,,quintesența''
drogurilor. Tot el introduce alcoolul ca mijloc de extracție.
Tincturile apar în ,,Dispensatorium Valerii Cordi''
( 1666 ) și prima tinctură preparată a fost cea de coji
de portocale. În farmacopee apare în secolul al XVIII- lea.
După natura lor tincturile pot fi : alcoolice, eterice, vinoase etc.
După compoziție pot fi simple sau compuse, cu una sau mai
multe substanțe active.
Tincturile pot fi obținute prin : dizolvare, macerare, macerare repetată sau percolare.
La Conferința Internațională de la Bruxelles din 1902 s-a hotărît ca tincturile de aconit, beladona,
coca, colchic, digitala, hiosciam, ipeca, lobelia, nuca-vomică, strofant și produse vegetale care conțin
principii toxice sau puternic active, să se prepare principii toxice sau puternic active,
să se prepare prin extracția produselor vegetale cu o cantitate de 10 ori mai mare de solvent
( 10 părți de produsvegetal pentru 100 părți de tinctură )
prin percolare cu alcool de 70 de . În aceste tincturi, mai înainte de a fi
completate la volum sau greutate, se dozează chimic sau biologic
cantinatea de principii active și apoi, pe baza rezultatelor dozării,
se diluează la concentrația determinată. Atît tincturile medicinale cît și extractele
folosesc ca solvent : alcool, alcool+apă, eter, alcool+eter.
Tincturile cu celelalte produse vegetale se prepară prin extracția
acestora cu o cantitate de 5 ori mai mare de solvent ( 20 de părți de
produs vegetal pentru 100 de părți de tinctură ) și prin macerație.
Solventul folosit obișnuit pentru obținerea tincturilor este amestecul
de alcool și apă în diferite proporții, de obicei alcool diluat,
în majoritatea cazurilor de 70 de grade ce se prepară cu
aproximație din 700 g alcool și 300 g apă pentru un litru de alcool
de 70 grade. Uneori la acest amestec se adaugă și cantități
mici de acizi sau de glicerină, care favorizează dizolvarea principiilor active.

Cele mai uzitate forme de tincturi sînt cele obținute prin macerare simplă sau macerare repetată.


Decoct  
 Infuzia
Macerat la rece
Macerarea repetată
Macerarea simplă
Siropurile





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.