Decoctul ( sau fiertura )





DECOCTUL ( SAU FIERTURA )




Planta mărunțită se introduce de la început în apă rece care se pune la fiert,
lăsîndu-se, după ce lichidul dă în clocot, încă 30-30 minute să fiarbă la foc domol.
Concentrațiile sînt de regulă aceleași ( 1-2 lingurițe la 250 ml apă ) ;
decoctul se filtrează fierbinte și se complectează pînă la volumul
inițial de apă, cu apă fiartă și răcită pusă peste plantă din strecurătoare.
Decoctul se recomandă, în general, pentru rădăcini și coji, respăectiv acele organe ale
căror celule au membrane prin care difuziunea se face mai greu,
care au îngroșări secundare etc. Mai rar se recomandă să se facă decoct și din flori,
frunze, fructe, îndeosebi cînd se urmărește extracția unor substanțe
a căror difuziune este mai lentă.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.